Het boek dat mijn leven veranderde

Sante, september 2006

Maud van der Linden(49)

is personeelsfunctionaris. Ze woont in Diemen en is moeder van twe dochters en een zoon. Het boek dat haar leven veranderde is Verlaat Verdriet van Mieke Ankersmid.

“Mijn vader overleed toen ik twaalf was. Ik herinner me dat ik die dag wakker werd en dat ik twee ooms in de huiskamer zag zitten. Ze vertelden me dat mijn vader was overleden, en dat was dat. De volgende dag ging ik gewoon weer naar school. Voor verdriet was in ons gezin geen ruimte. Ik mocht mijn vader ook niet meer zien na zijn dood en heb dus nooit afscheid van hem kunnen nemen. Alles in ons gezin was vanaf dat moment gericht op overleven. Omda tik het oudste kind was, ontwikkelde ik een enorem sterk verantwoordelijkheidsgevoel. Ik ben gaan zorgen voor ons hele gezin. Dat bleef zo, tot ik drie jaar geleden een aflevering van het programma Kruispunt zag. Een man vertelde daarin dat zijn vader overleed toen hij nog klein was. Hij had daar als kind nooit om gerouwd. Het boek verlaat Verdriet van Mieke Ankersmid had hem geholpen dat alsnog te doen en zijn verdriet een plaats te geven. Ik heb het boek daarna meteen gekocht en toen ik het las, viel alles op zijn plaats. Ik heb een jaar lang gehuild. Al mijn opgekropte verdriet kwam eruit.

Opeens begreep ik waarom ik geworden was wie ik was. Waarom ik alleen maar kon geven en moeite had met ontvangen, waarom relaties mislukten, waarom ik al twee keer een burn-out had gehad. Nooit eerder, ook niet in therapie, was het verdriet om mijn vader eruit gekomen. Nu bleek dat alles daarmee te maken had. Sinds ik mijn verlate verdriet heb toegelaten, gaat het veel beter met me. Dit boek leerde me dat je verdriet niet weg kunt stoppen. Je moet er doorheen, ook al is het jaren geleden.”

 

Contact

Mieke Ankersmid
Email: mieke@ankersmid.nl
Tel: 06 51717885