het BOEK ‘VERLAAT VERDRIET’:

is helaas niet meer als (papieren) boek leverbaar. Van de 6e druk kun je bij mij wel een digitale versie (pdf) bestellen. De kosten hiervoor zijn € 5,-.  Mail mij: mieke@ankersmid.nl, dan geef ik je verdere info.

Inhoud: Voor het schrijven van dit boek heb ik geput uit de jarenlange ervaring die ik in het werken met lotgenoten heb opgedaan en uit persoonlijke gesprekken met mensen die jong een ouder hebben verloren. Uit onderzoek is gebleken dat ruim 10% van de mensen die nu tussen de 20 en 70 jaar oud zijn vóór hun 20ste levensjaar één of beide ouders hebben verloren door overlijden. Een dergelijk verlies op jonge leeftijd is een zeer ingrijpende gebeurtenis die nog tientallen jaren haar sporen kan nalaten. Dit boek biedt door de vele citaten, herkenning voor mensen die hier in hun leven mee geconfronteerd zijn, en kan hulpverleners inzicht geven in deze problematiek. Het geeft niet alleen informatie over de problemen die een vroeg verlies op latere leeftijd op kan leveren, maar biedt ook perspectieven om hier alsnog aan te werken. Op 24 april 2002 – de 36e sterfdag van mijn moeder, Jo Ankersmid-ten Voorde – heb ik het boek Verlaat Verdriet uitgebracht. Het blijkt duidelijk in een behoefte te voorzien: binnen een jaar waren de eerste 2 drukken uitverkocht. Ruim 9000 boeken hebben hun weg in de wereld gevonden. Het was een gebonden uitgave met harde kaft, 122 pagina’s.

In april 2015 heeft uitgeverij Witsand het boek opnieuw uitgegeven, omdat Dirk Demuynck vond dat dit boek er nog moest zijn. Deze uitgave (de 6e druk) heeft ook een hardcover, is herzien en 50 blz dikker.

Reacties naar aanleiding van het boek:

Jakob van Wielink, april 2015: Dit prachtige boek van Mieke Ankersmid is onmisbaar in de basiscollectie van elke coach en professioneel begeleider. Dat er nu, zoveel jaar na het verschijnen van de eerste druk, een herziene en aangevulde editie verschijnt zegt iets over de impactvolle inhoud én de visie van uitgever Dirk Demuynck.

Esther Dros-Cohen, april 2015: Een helder geschreven en overzichtelijk vormgegeven boek. Het geeft aandacht aan de impact van het verlies van een ouder in je kindertijd. Hoe die ervaring en de mate waarin er wel of geen ruimte voor je was, kleurt hoe je in het leven bent gaan staan.
Dit boek geeft erkenning voor gedachten en gevoelens en moedigt aan om je verhaal te vertellen. Zodat je kunt gaan starten met Leven in je complete eigen levensverhaal. Vaak denken mensen dat het al zo lang geleden is dat ze zich maar niet zo moeten aanstellen. Lees dit boek en je vindt houvast, erkenning en herkenning.
Mij heeft het geholpen om in de rouw na verlies in mijn volwassen leven de stap te maken om ook mijn kinderverlies aandacht te geven. De wijze waarop ik dat in mijn jeugd ‘geleerd’ had te doen bepaalde erg hoe ik het ‘nu’ deed. Het belette in een zekere zin om mijn hele verdrietige ‘ik’ bij de hand te nemen. Dit boek heeft mede geholpen daar toestemming aan te geven.

Hilda Lemaire, 15 mei 2002: “Vandaag het laatste stukje uit het boek van Mieke gelezen: mooi, zo ondersteunend, en zo vol goede moed. Volgens mij kan het niet anders dan dat het vrouwen en mannen kan stimuleren om dat enge stille snijdende verdriet toch maar eens wat van dichterbij te bekijken en dan te ontdekken, dat het niet erger wordt. Ik prijs het overal aan.”

Jetty de Vreede, 5 mei 2002 : “Eindelijk eens een boek over rouw(verwerken) dat niet gaat over hoe het zou moeten maar over hoe het in werkelijkheid gaat.”

Sabine Noten, 25 april 2002 : “Toen ik dit boek in handen kreeg, wilde ik eigenlijk meteen gaan lezen. Ik was nieuwsgierig, het gaat immers ook over mij. Het is een aantrekkelijk boek met een mooie, harde, glimmende, blauwe kaft. Op de voorkant staat een ontroerende foto van Mieke als klein meisje, hand in hand met haar moeder. Het leest heel prettig, stukjes theorie worden afgewisseld met ervaringsverhalen, zo komt het heel dichtbij. Ieder hoofdstuk begint met een gedichtje of een stukje proza, waardoor je meteen “binnen” komt. Het boek is geschreven in een duidelijke, heldere taal, toegankelijk voor een breed publiek. Ik heb het boek gelezen als “puber”, die haar beide ouders verloor; het heeft me diep geraakt en ook mijn ogen geopend. Pas sinds kort vertel ik, dat ik door de dood van mijn vader ook mijn moeder ben kwijt geraakt. Tijdens het lezen van dit boek kon ik het voor het eerst ook echt voelen. Ik heb het gelezen als moeder van twee kinderen waarvan de vader is gestorven toen ze nog heel klein waren. Het bevestigt mij in wat ik zie, voel en weet; het is en blijft een groot verlies, maar je kan kinderen wel helpen en steunen daarbij. Ik heb het beroepsmatig als deskundige gelezen. (ik begeleid o.a. rouwgroepen voor kinderen en jongeren). Het is een heel waardevol boek met ook veel bruikbare informatie voor begeleiders. Ik hoop, dat veel mensen uit de therapiewereld dit boek zullen lezen, omdat ik denk dat deze problematiek onderschat wordt. Mieke, ik wil je graag bedanken voor dit mooie boek!

 

Contact

Mieke Ankersmid
Email: mieke@ankersmid.nl
Tel: 06 51717885