Ik ben Mieke Ankersmid, geboren in 1953 in Delden (Ov.) gehuwd en moeder van 2 volwassen zoons. En sinds 29 oktober 2022 ben ik de trotse oma van kleinzoon Ben.
“Jouw anker biedt houvast in stormachtige tijden”.
Het kan soms flink stormen in jouw leven, als gevolg van ingrijpende gebeurtenissen in werk of persoonlijke leven. Je kunt het gevoel hebben heen en weer geslingerd te worden, niet wetend hoe verder te gaan. Het is zaak even voor anker te gaan, bewust contact te maken met jouw innerlijke kracht en van daaruit misschien een nieuwe koers te gaan varen.
De KERN van mijn werk bestaat uit het helpen van mensen in het omgaan met de ingrijpende verliezen waar zij in hun leven mee geconfronteerd worden. Door het verlies aan te kijken, het verlies te nemen, te (be)rouwen, kan er ruimte komen voor een nieuw begin.
Uitgangspunten:
Het verliezen van iemand die ons heel dierbaar was door dood of scheiding of het verlies van iets dat van groot belang voor ons was, bijvoorbeeld door ontslag of verhuizing, is een van de moeilijkste gebeurtenissen die we kunnen meemaken in ons leven. Een recente verlieservaring kan soms onverwerkte verliezen uit het verleden raken. Dit kan de pijn in het heden heviger maken.
Zeker wanneer zo’n ingrijpend verlies je als kind overkomt heb je nog niet voldoende mogelijkheden in huis hier goed mee om te gaan en kan dit een zeer grote invloed hebben op je verdere ontwikkeling. De pijn die verdrongen is, opgesloten ligt in ons lichaam, kan door latere ervaringen aangeraakt worden.
Het op zoek gaan naar de diepere wortel van deze gevoelens, kan helpen de vroegere ervaringen alsnog te beleven en op een nieuwe manier te integreren in ons leven. We kunnen bewust ervaren dat ze niet in het heden spelen, maar bij vroeger horen. Wanneer de energie van verdrongen emoties weer gaat stromen, komt deze beschikbaar voor groei en ontwikkeling.
Belangrijk vind ik het om geen slachtoffer te blijven van wat je ooit overkomen is, maar te zorgen dat je – door de pijn heen – weer in contact komt met je innerlijke kracht, waardoor je het huidige leven open en met vertrouwen tegemoet kunt treden. Dat vraagt moed en eerlijkheid tegenover jezelf. Kracht en kwetsbaarheid blijken dan heel dicht bij elkaar te liggen.
“Heb het leven lief, als de stormwind gromt en als de lente komt en verberg je niet…” Liesbeth List
HOE WERK IK?
Vanuit mijn eigen Bureau voor Verandering & Verankering werk ik sinds 1995 met individuele cliënten en groepen m.n. aan het goed omgaan met verlieservaringen.
De middelen / methodieken waar ik mee werk, kunnen o.a. zijn:
- Gesprekken / counseling
- Lichaamswerk (bio-energetisch / somatic experiencing)
- Creatieve methoden + symbolen / rituelen
- Schrijfopdrachten en teksten
- Biografische invalshoeken
- Ontspanningsoefeningen en visualisaties
- Muziek en beweging
Ik geef een kader aan waarin gewerkt wordt en ik geef achtergrondinformatie die kan helpen bij de bewustwording.
Mijn eigen achtergrond:
Om me te bekwamen in het begeleiden van mensen heb ik verschillende opleidingen / cursussen gevolgd:
- De opleiding tot communicatietrainer bij Voorlichtingskunde, LandbouwUniversiteit Wageningen.
- De helperschapsopleiding bij het ITIP (Instituut voor Toegapaste Integrale Psychologie, opgericht door Hans Korteweg)
- ‘Externalization-methode’ (emotioneel lichaamswerk) bij Erna Ronken, leerlinge van Elisabeth Kubler-Ross
- ‘Kunstzinnig Counselen’: beeldend werken met cliënten
- ‘Somatic Experiencing’: traumahealing via lichaamsbeleving
- ‘Mindfullness Based Cognitive Therapy’ bij Noud de Haas en de Verdieping ‘naar het HART van Mindfulness’ bij Edel Maex.
Verder ben ik opgeleid door het leven: mijn moeder stierf toen ik twaalf jaar oud was. Zij verdween op dat moment vrijwel totaal uit mijn leven. Ik redde me schijnbaar prima tot mijn eerstgeboren zoon op zijn 5e een week op het randje van de dood balanceerde. Toen kwam ik in de problemen: gevoel en verstand bleken een heel eind uit elkaar te liggen. In therapie ben ik me gaan realiseren dat dit veel te maken had met het vroege verlies van mijn moeder, dat haar dood werkelijk een traumatische ervaring is geweest voor mij.
Op verschillende manieren ben ik daarna alsnog bezig geweest met de verwerking van haar dood, en de gevolgen die dit in mijn leven heeft gehad. Dit helingsproces in mezelf is de belangrijkste inspiratiebron voor mijn huidige werk, met mensen die eveneens een ingrijpend verlies in hun naaste omgeving hebben meegemaakt. Gelukkig is het met mijn zoon helemaal goed gekomen – hij is nu 34 jaar oud en een geweldige zoon (die mij altijd helpt met deze website).
Persoonlijk en professioneel heb ik mij steeds verder verdiept in het omgaan met een vroeg verlies en er de boeken ‘Verlaat Verdriet’ en ‘Ouders zonder Voorbeeld’ over geschreven. Als het klopt voor mensen, bied ik steeds vaker mindfulness-oefeningen aan in de begeleiding; daarover heb ik in 2015 het boek ‘Mindful omgaan met Verlies’ geschreven.
Ik vind het heerlijk dat ik het werk gevonden heb waar ik me met hart en ziel bij betrokken voel en waarin mijn kwaliteiten ten volle tot hun recht kunnen komen.
“It won’t do a thing if it ain’t got that swing”: als kern van mijn werk zie ik ‘het weer in beweging brengen van mensen’ die ergens vastgeraakt zijn.