Mindful omgaan met verlies: workshop in klooster Huissen

Een ingrijpend verlies kan je leven behoorlijk op de kop zetten. Een verlies door de dood, scheiding, ontslag, ziekte… Niets is meer hetzelfde als daarvoor. Het leven gaat door en vraagt van jou om op een nieuwe manier verder te gaan.

Even echt stilstaan bij wat er in je omgaat kan dan helpend zijn. Niet altijd heb je / neem je daar de tijd voor.  Alsnog aandacht geven aan gevoelens van rouw, ook al is het jaren later, kan nodig zijn.

Mindfulness-oefeningen kunnen daarbij helpen. Je verbetert je (lichaams)-bewustzijn en leert om meer aanwezig te zijn in het NU en vanuit het nu te kijken  naar toen.

Mindfulness is door Jon Kabat-Zinn vanuit Boeddhistische oefeningen ontwikkeld voor ons, westerlingen en heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Onderzoek naar de effecten heeft uitgewezen dat het een positieve werking heeft bij mensen met stress- en/of depressieve klachten.

Het kan leiden tot een betere balans in lichaam en geest, een grotere draagkracht om lastige situaties aan te kunnen en het vermogen meer te genieten van alles wat goed is in jouw leven.

De opleiding tot mindfulness-trainer heb ik gevolgd bij Noud de Haas; daarna een verdiepingsopleiding bij Edel Maex. Sinds de jaren 80 ben ik op verschillende manieren bezig geweest met meditatie en lichaamsbewustzijn; de laatste jaren vooral in de traditie van de Vietnamese monnik Thcih Nhat Hanh die mij door zijn eenvoud sterk aanspreekt. Ik ben lid van de Sangha van Hulpverleners (www.aandacht.net).

Het werken met groepen in een sfeer die zowel veiligheid, plezier als professionaliteit biedt, zit me – door jarenlange ervaring – in het bloed.

“Wat mij betreft een perfecte – en niet overvoerde balans – tussen alle elementen van het programma.  Ik zal doorgaan op dit pad, het voelt als sterk nieuw gereedschap om verder te kunnen.”  Els.

“Ik heb een grote stap gezet, doordat ik zo open en eerlijk over mijzelf heb kunnen vertellen. Ik ben er trots op, maar belangrijker is: het werkt zo helend om dit te delen met anderen. Ik heb dit zelf gedaan, maar het was mede mogelijk door jouw vakmanschap.” Peter. 

“Ik heb het als heel goed ervaren en ben vol goede moed om wat me aangereikt is te onderzoeken en in praktijk te brengen. Ik weet dat mijn vlees zwak is in deze, maar dit is te waardevol – vind ik – om er niets mee te doen. Dus laat in mijn leven ga ik discipline leren omdat het in wezen vrijheid bewerkstelligt.”  Annemiek.

DATA:

weekend-Workshop “Mindful omgaan met verlies”: op 18 t/m 20 december 2022 in klooster Huissen. Prijs wordt bepaald door het klooster en is afh van inkomen. Zie hier

 

Contact

Mieke Ankersmid
Email: mieke@ankersmid.nl
Tel: 06 51717885